Vragen over het het Astra Zeneca vaccin

Vragen over het het Astra Zeneca vaccin

We hebben de meest gestelde vragen en onze antwoorden hier op een rij gezet; we vragen u deze eerst te lezen en alleen in dringende gevallen ons te bellen met vragen over de vaccinaties. Alle mensen boven de 60 mogen bellen om gevaccineerd te worden.

Is het gevaarlijk om gevaccineerd te worden met het Astra Zeneca vaccin?
Elk medicijn, elke behandeling en ook elke vaccinatie brengt een extreem kleine kans op ernstige bijwerkingen met zich mee.

De kans op een reactie zoals op televisie genoemd is kleiner dan 1 op 100.000, maar omdat we heel veel mensen gaan vaccineren zullen er een paar mensen in Nederland ziek worden. De kans op ernstig ziek worden door corona is veel groter. Bij een bijwerking van een nieuw vaccin zal elke zieke patiënt op internet en op televisie genoemd worden. Andere zeer zeldzame bijwerkingen van gewone dagelijkse medicijnen zullen niet in de media komen.

Is het verstandig om het vaccin van Astra Zeneca te nemen?
Als u in aanmerking komt voor een vaccinatie met het Astra Zeneca vaccin, vinden wij het verstandig deze vaccinatie ook te nemen.  Het risico op het krijgen van Corona wordt veel kleiner, en de kans op ernstig ziek worden door Corona wordt vrijwel nul. Én u beschermt de mensen in uw omgeving doordat de kans dat u het virus overbrengt op andere mensen veel kleiner is.

Wanneer is het vaccin niet geschikt voor mij?
De belangrijkste reden om het Astra Zeneca vaccin niet te nemen, is een allergie tegen een van de bestanddelen van het vaccin. Meer informatie hierover vindt u hier.

Waarom zijn de vaccinaties voor mensen jonger dan 60 jaar gestopt?
Er is in Nederland en in landen om ons heen bij een heel klein aantal mensen na de vaccinatie een zeldzame vorm van trombose opgetreden. Dit waren vrijwel allemaal mensen jonger dan 60 jaar. Of het ook echt door het vaccin komt is niet duidelijk. Daar is er voor de zekerheid tijdelijk gestopt met het vaccineren, ook om verspilling te voorkomen.

Waarom krijgen mensen van 60 jaar en ouder wel het Astra Zeneca vaccin? Er is in Nederland en in landen om ons heen bij een heel klein aantal mensen na de vaccinatie een zeldzame vorm van trombose opgetreden. Deze mensen waren bijna allemaal jonger dan 60 jaar.  Bij mensen van 60 jaar en ouder zijn deze (mogelijke) bijwerkingen niet opgetreden. Daarom komt deze groep nog steeds in aanmerking voor het Astra Zeneca vaccin.

De vaccinatieronde op 10 april is gewoon door gegaan.

Alle mensen tussen de 60 en 65 jaar die ingeschreven staan bij de praktijk hebben hiervoor een uitnodiging gekregen. We volgen het nieuws op de voet zullen u op tijd informeren als er veranderingen zijn in de groepen die gevaccineerd mogen worden.

Kan ik een ander vaccin krijgen als ik het Astra Zeneca vaccin niet wil?
Nee, voorlopig in ieder geval niet. Wij hebben alleen Astra Zeneca geleverd gekregen. Als u de prik niet wil ontvangen wordt u helaas niet gevaccineerd. Het kan zijn dat er aan het einde van het vaccinatieproces toch nog een mogelijkheid is voor vaccineren, maar nu is nog onduidelijk of dat kan en met welk middel. Het kan dan nog maanden duren voordat u aan de beurt komt. Onze dokters adviseren u om liever zo snel mogelijk te laten vaccineren. De kans dat u ziek wordt door corona is groter dan de kans op ernstige problemen door de prik met Astra Zeneca.

Als ik mijn vaccin niet wil, mag ik het dan aan iemand anders geven?
Nee, dat kan niet. Wij hebben instructies van de overheid en regels van onze beroepsgroep gekregen. Hierin staat wie en in welke volgorde aan de beurt is.

Mocht u nog meer willen lezen over het Astra Zeneca vaccin, kijk dan hier voor Thuisarts.nl en hier voor RIVM.Call Now Button
Translate »